Angelim vermelho

Download als PDF
Herkomst
Angelim vermelho komt met name voor in het Amazonegebied in Brazilië en de Guyana's. De 20 - 30 m takvrije stam is recht en cilindrisch met een diameter tot circa 1,5 m waardoor ook zware maten beschikbaar zijn.

Uiterlijk
Vers gezaagd heeft het een roodbruine / geelbruine kleur, die enigszins nadonkerend. Het spint is witachtig van kleur. Vers hout heeft een penetrante geur, die grotendeels met de tijd verdwijnt.

Bewerking
Ondanks de hardheid is angelim vermelho goed te bewerken. Bij schaven kan door kruisdraad inspringsel voor komen. In het algemeen laat het oppervlak zich glad afwerken.

Opmerking
Het hout bloedt enigszins, bij contact met (regen)water.

Toepassing
Vanwege de gunstige mechanische en fysische eigenschappen wordt het hout veel toegepast in de grond-, weg en waterbouw. Bijvoorbeeld voor zware waterwerken, in brugconstructies als ligger en dekdeel, als damwand, beschoeiing, palen, wrijfgordingen en geluidsschermen. Ook voor schaafwerk zoals leuningstaander en leuningliggers is deze houtsoort zeer geschikt. Daarnaast is het hout in veel gangbare maten en afmetingen beschikbaar. Angelim vermelho kan worden gebruikt in vergelijkbare toepassingen als azobé.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 1.200 - 1.300 kg/m³
Vol. massa 12% 1.000 kg/m³
Buigsterkte 156 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 16.900 N/mm²
Druksterkte 85 N/mm²
Schuifsterkte 17,7 N/mm²
Janka hardheid 13.500 N
Sterkteklasse D50
Duurzaamheid Klasse I

Overige opmerkingen
GWW Houtimport verhandelt veel angelim vermelho. Doorgaans wordt het ingekocht in veelvouden van 50 cm met een maximale lengte van 6000 mm. De maximale kopmaat is doorgaans 300 x 300 mm.

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
Azobé komt voor in tropisch West-Afrika. De 25 - 30 m takvrije stam is vaak enigszins ovaal met soms een lichte kromming en heeft een stamdiameter van maximaal 1,5 - 1,8 m.

Uiterlijk
Het verse kernhout is roodbruin en verkleurt naar donkerrood tot chocoladebruin, soms tot violetachtig donker roodbruin. Azobé heeft opvallend wit tot geel gekleurde inhoudstoffen in de vaten. De structuur is in het algemeen vrij regelmatig. Bij vers azobé komt tussen het kernhout en spint vaak een 80 - 120 mm brede ring lichter gekleurd overgangshout (intermediair hout) voor. Droog krijgt dit nog niet volledig verkernde hout vrijwel dezelfde kleur als het kernhout. Dit overgangshout is iets minder duurzaam dan het overige kernhout. Het tot 50 mm brede geel tot grijze spint is scherp afgetekend van het kernhout en het intermediaire hout.

Bewerking
Ondanks de hardheid kan azobé vrij gemakkelijk machinaal worden bewerkt. Vers gezaagd hout bezit een typische tanninegeur die na verloop van tijd verdwijnt. Droog azobé heeft een duidelijk afstompende werking op zagen en beitels.

Opmerking
Azobé heeft goede sterkte- en brandwerende eigenschappen.

Toepassing
Azobé is een zeer zware, harde houtsoort die wegens zijn grote sterkte, slijtvastheid en duurzaamheid veel wordt gebruikt als constructiehout in de waterbouw voor sluisdeuren, remmingwerken, stuwen, steigers, bruggen, brugdekken, damwanden, gordingen, palen en wrijfgordingen. Vlechtwerken van dun azobé worden toegepast voor beschoeiingen en tuinafscheidingen.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 1.100 - 1.300 kg/m³
Vol. massa 12% 1.060 kg/m³
Buigsterkte 157 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 18.600 N/mm²
Druksterkte 72 N/mm²
Schuifsterkte 17,1 N/mm²
Janka hardheid 17.000 N
Sterkteklasse D70
Duurzaamheid Klasse I

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)

Basralocus

Download als PDF
Herkomst
De houtsoort basralocus komt met name voor in Suriname, Frans-Guyana en Brazilië. De 16 - 20 m takvrije stam is recht en cilindrisch met een diameter van 0,5 - 0,9 m, maximaal 1,5 m. Bomen met een diameter groter dan 0,6 m zijn echter vrij zeldzaam en bovendien vaak hol van binnen.

Uiterlijk
Het kernhout is goud-, roest- of purperbruin van kleur met meestal een bruinrode gloed. Glad geschaafd en eventueel geschuurd, heeft basralocus van nature een vrij hoge glans. Het kernhout is zeer duurzaam en is dan ook zeer goed tegen schimmel- en insectenaantasting bestand. Basralocus is gewoonlijk bestand tegen paalwormaantasting in een gematigd klimaat.

Bewerking
Vers hout is, mede doordat de kiezelverbindingen nog week zijn, gemakkelijker te bewerken dan droog hout dat glasharde kiezelkorrels bevat. Bij de bewerking van droog hout heeft het kiezelgehalte vanzelfsprekend een minder prettig effect omdat het gereedschap snel bot wordt. Hardstalen gereedschap wordt dan ook aanbevolen.

Opmerking
Bij de verwerking kan vrijkomend houtstof bij daarvoor gevoelige personen ziekteverschijnselen veroorzaken, zodat goede afzuiging noodzakelijk is.

Toepassing
Door zijn paalwormbestendigheid en sterkte is basralocus bij uitstek bruikbaar als paalhout en constructiehout in de waterbouw, zoals voor remmingwerken, steigers, gordingen en strandhoofden. Beslagen palen in de waterbouw zijn meestal van basralocus.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 1.000 - 1.150 kg/m³
Vol. massa 12% 720 - 750 kg/m³
Buigsterkte 125 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 14.200 N/mm²
Druksterkte 58 N/mm²
Schuifsterkte 14,3 N/mm²
Janka hardheid 8.400 N
Sterkteklasse C22
Duurzaamheid Klasse II

Overige opmerkingen
GWW houtimport heeft standaard basralocus palen op voorraad in de afmeting 200 x 200, 250 x 250 en 300 x 300 mm tot lengtes van 12 meter.

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
De houtsoort bilinga komt voor in tropisch West-Afrika. De 20 - 30 m takvrije stam is recht en cilindrisch met een diameter van 0,6 - 1,2 m, maximaal 1,5 m.

Uiterlijk
Vers bilinga kernhout is geel tot oranjegeel, nadonkerend naar oranjerood tot goudbruin. Het duidelijk te onderscheiden 30 - 50 mm brede spint is bleekgeel tot wit. Door de kruisdraad is op het gezaagde kwartierse vlak een streeptekening te zien.

Bewerking
Ondanks de grote hardheid kan bilinga machinaal toch vrij goed worden bewerkt. Bewerken van gedroogd bilinga heeft een duidelijke afstompende werking op zagen en beitels.

Opmerking
Doorgaans is bilinga beschikbaar in lengtes tot maximaal 5 meter.

Toepassing
Bilinga wordt gebruikt bij veel bouwconstructies en voor constructiehout in de waterbouw voor sluisdeuren, remmingwerken, stuwen, steigers, bruggen, brugdekken en gordingen.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 900 - 1.150 kg/m³
Vol. massa 12% 750 kg/m³
Buigsterkte 129 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 13.400 N/mm²
Druksterkte 61 N/mm²
Schuifsterkte 8,1 N/mm²
Janka hardheid 7.250 N
Sterkteklasse D50 (BS 5756), D24 (NEN 5493, C3 STH)
Duurzaamheid Klasse I

Bron: Houtvademecum (11e herziene druk 2018)
Herkomst
Het in Nederland aangeboden cloeziana komt uit Zuid-Afrikaanse plantages. De hoogte van de boom is ca. 30 - 45 m.

Uiterlijk
Het kernhout is beigebruin tot geelbruin met soms smalle donkere strepen. Het 15 - 25 mm brede spint heeft een duidelijk lichte kleur.

Bewerking
Ondanks zijn hardheid kan cloeziana toch vrij gemakkelijk machinaal worden bewerkt. Met handgereedschap is de bewerking minder eenvoudig. Een schaafhoek van 30° wordt aanbevolen.

Opmerking
Het zagen van stammen kan gehinderd worden door gom uit de bast wat aan zagen en rollers kan kleven.

Toepassing
Cloeziana kan als rondhout worden toegepast in de waterbouw voor onder meer beschoeiingspalen, golfbrekers en bij steigers.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 890 - 1.180 kg/m³
Vol. massa 12% 700 - 990 kg/m³
Buigsterkte 137 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 17.000 N/mm²
Druksterkte 73 N/mm²
Schuifsterkte -
Janka hardheid 8.300 / 12.000 N
Sterkteklasse D50
Duurzaamheid Klasse I (hout uit natuurlijk bos)
Klasse II (volgens recente Engelse gegevens)

Overige opmerkingen
Cloeziana rondhout is ook in lange lengtes verkrijgbaar tot wel 13 meter lang.

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
De houtsoort cumaru komt met name voor in het Amazonegebied in Brazilië en Suriname. De 18 - 24 m lange takvrije stam is recht met een diameter tot maximaal 1,2 m.

Uiterlijk
De kleur van het kernhout is geelbruin tot roodbruin. Het spint is lichtgeel. Cumaru voelt enigszins olieachtig aan en heeft vers een zwakke vanillegeur.

Bewerking
Cumaru laat zich door zijn grote volumieke massa wat moeilijk bewerken. Het laat zich echter goed schaven en het geschaafde oppervlak wordt zeer glad.

Opmerking
De kleurvariëteit van cumaru is groot, zo wordt er onderscheid gemaakt in geel en rood cumaru. Deze twee varianten worden echter gemengd aangeboden.

Toepassing
Cumaru is ondermeer uitermate geschikt voor brug- en steigerdekken, straatmeubilair en geluidsschermen.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. -
Vol. massa 12% 1.050 kg/m³
Buigsterkte 188 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 20.800 N/mm²
Druksterkte 95 N/mm²
Schuifsterkte 14,5 N/mm²
Janka hardheid 15.700 N
Sterkteklasse D60
Duurzaamheid Klasse I

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
De houtsoort cupiuba komt voor in Brazilië, Colombia, Frans-Guyana, Guyana, Peru, Suriname en Venezuela. De matig goed gevormde takvrije stam is 12 - 20 m lang en heeft een diameter van 0,5 - 0,9 m.

Uiterlijk
Het kernhout is steenrood tot geelbruin. Het spint is rossig bruingeel, soms met gele vlekkern en duidelijk te onderscheiden van het kernhout.

Bewerking
Het zagen gaat vrij gemakkelijk. Schaven wegens de voorkomende kruisdraad soms wat moeilijker.

Opmerking
Een minpunt van cupiuba is de onaangename geur (volgens sommigen kattenpisgeur), die vooral tijdens de bewerking bijzonder onprettig is. Deze geur wordt minder na het drogen, maar blijft toch enigszins aanwezig.

Toepassing
Voornamelijk voor gordingen en beschoeiing.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 950 - 1.150 kg/m³
Vol. massa 12% 850 kg/m³
Buigsterkte 109 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 14.200 N/mm²
Druksterkte 70 N/mm²
Schuifsterkte 12,2 N/mm²
Janka hardheid 7.700 - 9.700 N
Sterkteklasse D35
Duurzaamheid Klasse II / III

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)

Douglas (lariks)

Download als PDF
Herkomst
De houtsoort douglas is aangeplant in Europa. Het natuurlijke groeigebied is het westen van Noord-Amerika. De rechte cilindrische takvrije stam is gemiddeld 20 m lang en heeft een diameter van 1 - 2 m.

Uiterlijk
Douglas heeft vers meestal een roodachtige kleur die door licht en lucht op den duur verkleurt tot oranjeachtig bruin. Europees douglas is veel minder harshoudend dan het in Noord-Amerika gegroeide hout.

Bewerking
De bewerking met handgereedschap van het relatief zachte hout is niet eenvoudig. Machinale bewerking levert weinig moeilijkheden op, mits scherp gereedschap wordt gebruikt.

Toepassing
Douglas wordt gebruikt voor allerlei soorten palen. Het gezaagde hout wordt o.a. gebruikt voor damwand.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 630 - 720 kg/m³
Vol. massa 12% 470 - 520 kg/m³
Buigsterkte 81 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 11.600 N/mm²
Druksterkte 40 N/mm²
Schuifsterkte 9,4 N/mm²
Janka hardheid 2.900 N
Sterkteklasse C18
Duurzaamheid Klasse III

Overige opmerkingen
Bij toepassingen voor de weg- en waterbouw verhandelt GWW Houtimport de houtsoorten lariks en douglas door elkaar heen, omdat de eigenschappen van deze houtsoorten heel dicht bij elkaar liggen.

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
Het groeigebied van eiken is Europa en Klein-Azië. De rechte takvrije stam is maximaal 15 m lang en heeft een diameter van 1,2 - 1,8 m.

Uiterlijk
Eiken kernhout heeft een geelbruine tot donkerbruine kleur en steekt duidelijk af tegen het 25 - 50 mm brede bleekbruine spint. Eiken heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met eiken snel corroderen.

Bewerking
De bewerkbaarheid is afhankelijk van de volumieke massa. Eiken laat zich in het algemeen echter gemakkelijk, zowel met machines als met de hand bewerken, draaien en frezen. Eiken werkt, eenmaal tot de vereiste droogtegraad gedroogd, middelmatig.

Opmerking
Een aandachtpunt bij het verwerken van versgezaagd eiken in de GWW sector is de neiging tot kopscheuren en vervormingen. Europees eikenhout wordt geleverd volgens NEN 5493+C1:2011. Met de volgende aanvullingen en uitzonderingen bij GWW toepassingen:
  • Hart toelaatbaar, afhankelijk van toepassingsgebied.
  • Bij eiken in afmetingen vanaf 35 mm dik en/of 140 mm breed kan spint en wan voorkomen in zowel dikte, breedte als lengte.
  • Kwasten; voor alle toepassing categorieën geldt: gezonde/vaste kwasten toelaatbaar.


Toepassing
Eiken is toe te passen bij bruggenbouw en waterwerken, vlonderdekken, palen, walbeschoeiingen e.d.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 900 - 1.200 kg/m³
Vol. massa 12% 670 - 710 - 760 kg/m³
Buigsterkte 96 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 9.900 N/mm²
Druksterkte 49 N/mm²
Schuifsterkte 8,4 - 11,5 N/mm²
Janka hardheid 4.200 - 6.300 N
Sterkteklasse C 14 tot C 22 (afhankelijk van de kwaliteitsklasse)
Duurzaamheid Klasse II / III

Overige opmerkingen
Met betrekking tot de duurzaamheid: de thans vermelde duurzaamheid is klasse II/III. De recente praktijk leert echter dat vooral bij grondkerende toepassingen boven de waterlijn (bijvoorbeeld damwand), eiken gevoelig is voor schimmelaantasting. Een levensduur van 10 jaar voor deze constructies wordt veelal niet gehaald.

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
Het groeigebied van kastanje is West- en Zuid-Europa, Noord-Afrika en Oostelijk Noord-Amerika. De takvrije stam is 6 - 15 m lang met een diameter van ongeveer 0,6 - 1 m.

Uiterlijk
Het lichtbruin tot donkerbruin gekleurde hout lijkt veel op eiken, maar is lichter in gewicht en laat zich wat gemakkelijker bewerken. Het vuilwitte spint is ongeveer 13 mm breed. In het verse hout van Europees kastanje komen door oxidatie van inhoudsstoffen gele verkleuringen voor. Door lakken worden deze vlekken geaccentueerd. Afhankelijk van de lichtintensiteit verdwijnen deze na enige weken tot maanden.

Bewerking
Tamme kastanje laat zich zonder problemen zagen en schaven. In de GWW sector wordt kastanje echter alleen verhandeld als rondhout.

Opmerking
Bij daarvoor zeer gevoelige personen kan bij blootstelling aan de houtstof dermatitis (huidontstekingen) ontstaan.

Toepassing
Kastanje wordt o.a. gebruikt voor afrasteringspalen.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 1.040 kg/m³
Vol. massa 12% 540 - 590 kg/m³
Buigsterkte 77 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 8.800 N/mm²
Druksterkte 52 N/mm²
Schuifsterkte 8,0 - 9,5 N/mm²
Janka hardheid 3.800 N
Sterkteklasse -
Duurzaamheid Klasse II

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)

Louro gamela

Download als PDF
Herkomst
Het groeigebied van louro gamela is Brazilië, Frans-Guyana, Guyana en Suriname. De 15 - 25 m takvrije stam is recht en cilindrisch van vorm met een diameter van gemiddeld 0,8 m.

Uiterlijk
Vers gezaagd heeft het kernhout een zalmkleurige tint die tijdens het drogen licht roodbruin tot soms iets geelachtig roodbruin wordt, met een matige tot duidelijke goudachtige glans. Het 20 - 50 mm brede spint heeft een geelachtige witte tot vuilgele of grijsbruine kleur die duidelijk verschilt van het kernhout.

Bewerking
Goed, heeft een enigszins afstompende werking op gereedschappen.

Toepassing
Louro gamela wordt gebruikt als vervanger van eiken in de waterbouw, en als vervanger van bangkirai voor tuinhout, balkhout, vlonderdelen voor niet intensief gebruik.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 700 - 1.000 kg/m³
Vol. massa 12% 600 - 620 - 650 kg/m³
Buigsterkte 72 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 12.500 N/mm²
Druksterkte 40 N/mm²
Schuifsterkte 6,7 N/mm²
Janka hardheid 2.950 N
Sterkteklasse -
Duurzaamheid Klasse II

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)

Louro itauba

Download als PDF
Herkomst
De houtsoort louro itauba heeft als groeigebied het Amazonegebied en de Guyana’s (Zuid-Amerika). De boom wordt tot 40 meter hoog en heeft een rechte cilindrische stam met een diameter tot 0,75 m.

Uiterlijk
Louro Itauba is geelgroenbruin, blootgesteld aan lucht en licht , nakleurend tot (donker)bruin. Louro Itauba voelt enigszins vettig aan en heeft weinig glans.

Bewerking
Droog hout heeft door de aanwezige kiezel een afstompende werking op het snijgereedschap. Hardmetalen gereedschap wordt daarom aanbevolen. Voorboren is aan te bevelen bij spijkeren of schroeven.

Opmerking
Zou paalworm bestendig zijn.

Toepassing
Geschikt als constructiehout, voor dekdelen en palen.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 1.070 kg/m³
Vol. massa 12% 850 kg/m³
Buigsterkte 112 - 127 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 12.100 - 16.200 N/mm²
Druksterkte 57 - 68 N/mm²
Schuifsterkte 10,1 N/mm²
Janka hardheid 5.700 - 5.800 N
Sterkteklasse D40
Duurzaamheid Klasse I

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)

Louro preto

Download als PDF
Herkomst
Louro preto komt voor in tropisch Zuid-Amerika. De takvrije stam is ongeveer 12 m lang en heeft een diameter van circa 0,5 m tot 1,0 m.

Uiterlijk
Het kernhout is lichtgoudbruin tot donkerbruin met soms donkere stroken, donkere vlekken en heeft een fraaie glans. Het spint is geelwit tot grijs.

Bewerking
Louro Preto is machinaal goed en glad te bewerken.

Opmerking
Het vers bewerkte louro preto heeft meestal een aangename geur.

Toepassing
Louro Preto wordt o.a. toegepast in de waterbouw voor palen, beschoeiing en vlonderdelen.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 950 kg/m³
Vol. massa 12% 660 - 820 kg/m³
Buigsterkte 107 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 15.750 N/mm²
Druksterkte 39 N/mm²
Schuifsterkte 12,9 - 16,8 N/mm²
Janka hardheid 4.900 N
Sterkteklasse -
Duurzaamheid Klasse I

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)

Massaranduba

Download als PDF
Herkomst
Massaranduba komt veel voor in de Guyana's, Brazilië en Midden-Amerika. De 18 - 20 m takvrije stam is recht en cilindrisch met een diameter van 0,6 - 0,8 m, maximaal 1,8 m.

Uiterlijk
De kleur van het kernhout is vers vleeskleurig roodbruin. Het hout donkert enigszins na tot rood- of purperbruin en heeft een fijne nerf. Het 30 - 50 mm brede witte tot lichtbruine spint is duidelijk te onderscheiden.

Bewerking
Machinale bewerking van het hout gaat goed, ondanks de hoge volumieke massa. Massaranduba is mooi glad af te werken.

Opmerking
Het fijne stof kan onstekingen van de ogen en slijmvliezen veroorzaken.

Toepassing
Waterbouwkundige constructies , brugdekken, vloeren, dwarsliggers en tuinhout. Bij toepassing van fijngegroefde dekplanken van nat massaranduba dat droogt 'in het werk' kan het hout scheuren en splinteren.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 1.050 - 1.350 kg/m³
Vol. massa 12% 1.050 kg/m³
Buigsterkte 195 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 24.700 N/mm²
Druksterkte 84 N/mm²
Schuifsterkte 9,3 N/mm²
Janka hardheid 11.800 N
Sterkteklasse D60
Duurzaamheid Klasse I / II

Overige opmerkingen
Vanwege de geringe stamafmeting wordt massaranduba doorgaans niet aangeboden in afmetingen groter dan 50 x 200 mm..

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
De houtsoort okan komt met name voor in tropisch West-Afrika, voornamelijk Nigeria en Ghana en Gabon. De 20 - 30 m takvrije stam is recht en cilindrisch met een diameter van 0,9 - 1,5 m.

Uiterlijk
Het kernhout is geel tot goudbruin met een min of meer lichte tot donkere olijfgroene tint, die onder invloed van licht roodbruin wordt met soms een diepe koperkleurige gloed. Het spint is lichtroze.

Bewerking
Moeilijk door het wisselende draadverloop en de hoge volumieke massa. Het oefent op gereedschappen een afstompende werking uit. Voor een glad oppervlak bij het schaven is een snijhoek van 10° vereist. Okan laat zich goed draaien en glad afwerken.

Opmerking
Okan heeft nat een onaangename geur, droog is het hout zonder geur of smaak.

Toepassing
Door zijn grote duurzaamheid kan okan worden gebruikt in waterbouwkundige werken voor ondermeer palen, damwand en gordingen.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 1.000 - 1.200 kg/m³
Vol. massa 12% 800 - 1.100 kg/m³
Buigsterkte 133 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 17.200 N/mm²
Druksterkte 82 N/mm²
Schuifsterkte 20 N/mm²
Janka hardheid 12.300 N
Sterkteklasse D40
Duurzaamheid Klasse I

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
De houtsoort piquia komt met name voor in Costa Rica, Noord-Colombia, het Amazonegebied en de Guyana's. De lengte van de takvrije stam is ± 20 m, diameter 0,9 - 1,2 m.

Uiterlijk
Het soms vettige kernhout is lichtgeel tot licht grijsbruin met soms een roze tint. Het kernhout is nauwelijks te onderscheiden van het spint.

Bewerking
Zagen van piquia gaat gemakkelijk tot matig moeilijk, met licht tot matige afstompende werking op de snijgereedschappen. Voor het schaven van radiale (kwartierse) vlakken is scherp gereedschap noodzakelijk vanwege de aanwezige kruisdraad.

Toepassing
Constructiehout binnen en buiten en ook in (zee)water. Speciaal voor constructies waar hardheid en slijtvastheid zijn vereist.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 1.120 kg/m³
Vol. massa 12% 800 - 820 kg/m³
Buigsterkte 146 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 14.300 - 14.800 N/mm²
Druksterkte 57 - 87 N/mm²
Schuifsterkte 13,6 N/mm²
Janka hardheid 7.700 N
Sterkteklasse D35
Duurzaamheid Klasse I / II / III

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
Het natuurlijke groeigebied van robinia is Noord-Amerika. In Europa, Azië, Noord-Afrika en Nieuw-Zeeland is het aangeplant. De 25 - 30 m rechte, vaak gedraaide of gegroefde stam heeft een diameter van 0,6 - 0,9 m.

Uiterlijk
Kleur van het kernhout is licht geelgroen tot bruingroen, die na blootstelling aan licht goudbruin wordt. Het kernhout steekt scherp af tegen het ongeveer 10 - 20 mm breder grijsgele spint. Robinia heeft een hoog looistofgehalte, waardoor metalen in contact met robinia snel corroderen.

Bewerking
Robinia is goed te bewerken. Vanwege het hoge looistofgehalte in robinia wordt voor duurzaam werk in de buitenruimte rvs-verbindingsmateriaal aanbevolen.

Opmerking
Houtstof van vers robinia kan de slijmvliezen irriteren van daarvoor gevoelige personen.

Toepassing
Robinia kan worden gebruikt in de waterbouw voor brugonderdelen, damwanden, beschoeiingen en als afrasteringspalen.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 900 - 1.200 kg/m³
Vol. massa 12% 720 - 740 - 800 kg/m³
Buigsterkte 133 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 14.200 N/mm²
Druksterkte 71 N/mm²
Schuifsterkte 17,2 N/mm²
Janka hardheid 7.550 N
Sterkteklasse D30
Duurzaamheid Klasse I / II

Overige opmerkingen
Het bezaagde robinia wat in de gww-sector wordt verwerkt heeft doorgaans als maximale lengte 3000 mm en als maximale afmeting 100 x 150 mm.

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
De houtsoort sapucaia komt met name voor in Zuid-Amerika in het noordelijk Amazonegebied tot aan Costa Rica. De 18 - 24 m takvrije stam is recht, rond en heeft een diameter van 0,5 - 1 m.

Uiterlijk
Kernhout vers rozebruin. Ouder hout geelachtig roodbruin tot lichtbruin met donkere strepen. Sapucaia heeft weinig opvallende groeiringen.

Bewerking
Rekening houdend met de hoge volumieke massa goed te bewerken. Bevat een wisselende hoeveelheid silica, dat bij droog hout een afstompende werking op het snijgereedschap heeft.

Toepassing
Geschikt als palen.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 1.250 kg/m³
Vol. massa 12% 750 - 1.100 kg/m³
Buigsterkte 150 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 14.900 N/mm²
Druksterkte 70 N/mm²
Schuifsterkte 16,6 N/mm²
Janka hardheid 12.000 - 14.000 N
Sterkteklasse D50
Duurzaamheid Klasse I

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
De houtsoort vuren komt voor in Europa en Noord-Azië. De ongeveer 20 m takvrije stam is recht en cilindrisch met een diameter van 0,6 - 1,2 m waardoor ook zware maten beschikbaar zijn.

Uiterlijk
Er is geen kleurverschil tussen kernhout en spint. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin. Na langdurige blootstelling aan licht en lucht wordt het geelbruin.

Bewerking
Vuren laat zich zowel met de hand als machinaal vrij gemakkelijk bewerken. De groeiringbreedte, de grootte en het aantal kwasten hebben een grote invloed op de bewerkbaarheid. Vooral vuren met smalle groeiringen laat zich goed bewerken.

Toepassing
Vuren kan voor heel veel toepassingen worden gebruikt. In de GWW sector o.a. voor funderingen en onderwaterbeschoeiingen.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 500 - 1.100 kg/m³
Vol. massa 12% 460 kg/m³
Buigsterkte 69 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 8.900 N/mm²
Druksterkte 36 N/mm²
Schuifsterkte 7,9 N/mm²
Janka hardheid 1.600 - 1.900 N
Sterkteklasse C18
Duurzaamheid Klasse IV

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
De houtsoort abiurana heeft als groeigebied tropisch Zuid-Amerika. De boom wordt 20 tot 40 meter hoog en heeft een cilindrische stam met een diameter van 0,3 tot 0,9 m.

Uiterlijk
Het kernhout van abiurana is rozebruin tot roodbruin met flauwe streep of vlamtekening. Het spinthout is duidelijk lichter als het kernhout.

Bewerking
Droog hout heeft door de aanwezige kiezel een afstompende werking op het snijgereedschap. Machinaal bewerken gaat moeilijk vanwege de hardheid en de aanwezige kiezel.

Toepassing
Geschikt als constructiehout en palen.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 1.280 kg/m³
Vol. massa 12% 1.100 kg/m³
Buigsterkte 176 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 19.500 N/mm²
Druksterkte 90 N/mm²
Schuifsterkte 16 N/mm²
Janka hardheid 12.200 - 12.800 N
Sterkteklasse Niet bekend
Duurzaamheid Klasse I (literatuur)

Bron: Houtvademecum (11e herziene druk 2011)

Muiracatiara

Download als PDF
Herkomst
De houtsoort Muiracatiara heeft als groeigebied tropisch Midden- en Zuid-Amerika. De boom wordt 25 tot 35 meter hoog en heeft een rechte cilindrische takvrije stam met een diameter van 0,6 tot 1 m.

Uiterlijk
Muiracatiara is een bijzonder fraaie houtsoort door de tekening van het hout. Na blootstelling aan licht kleurt het oranje-roodbruin tot diep roodbruin met zwarte strepen of vlammen.

Bewerking
Goed te bewerken met hardmetalen gereedschap. Deze houtsoort laat zich glad afwerken.

Toepassing
Gevelbekleding, palen, dekdelen en constructiehout.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 1.200 - 1.250 kg/m³
Vol. massa 12% 825 kg/m³
Buigsterkte 127 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 17.300 N/mm²
Druksterkte 74 N/mm²
Schuifsterkte 15 N/mm²
Janka hardheid 8.725 - 9.250 N
Sterkteklasse D40
Duurzaamheid Klasse I

Bron: Houtvademecum (10e herziene druk 2010)
Herkomst
De houtsoort groenhart komt met name voor in Suriname en de Guyana’s. Hoogte 21 tot 35 m, maximaal 40 m. De rechte cilindrische takvrije stam is 15 tot 25 m lang en heeft een diameter van 0,4 tot 0,6 m, maximaal 1,0 m.

Uiterlijk
Het kernhout is licht tot donker olijfgroen, soms getekend met bruine of zwarte strepen. Deze kleurverschillen kunnen in één stam voorkomen, wat demerara groenhart soms een bont uiterlijk geeft. Het spint is lichtgeel of groenachtig, meestal 30 tot 60 mm breed en heeft geen scherpe overgang naar het kernhout. Demerara groenhart is een houtsoort met buitengewoon goede sterkte-eigenschappen.

Bewerking
Door zijn hoge volumieke massa is demerara groenhart vrij moeilijk te bewerken. Met scherp gereedschap is het echter glad af te werken. Kruisdraad of warrige draad kunnen hierbij wat problemen geven. Het fijne houtstof dat tijdens de bewerking ontstaat kan tot irritatie van de slijmvliezen leiden.

Toepassing
Het sterke duurzame hout dat in grote afmetingen verkrijgbaar is, wordt hoofdzakelijk toegepast voor zwaar constructiewerk (waterbouw, bruggen, sluisdeuren, havenwerken en scheepsbouw). Ook voor zware werkbanken en bedrijfsvloeren kan het worden toegepast. In de machine-industrie gebruikt men het wel voor stutten onder machines en als glijhout tijdens het plaatsen van olieplatforms. Ook in de chemische industrie zijn goede ervaringen met demerara groenhart (tabels, tonnen). Verder wordt het gebruikt voor klein draaiwerk, zoals tabakspijpen.

Technische eigenschappen
Vol. massa vers. 1.300 kg/m³
Vol. massa 12% (950 -) 970 - 1020 (- 1200) kg/m³
Buigsterkte 130 N/mm²
Elasticiteitsmodulus 12.500 N/mm²
Druksterkte 67 N/mm²
Schuifsterkte 19 N/mm²
Janka hardheid 9.520 N
Sterkteklasse D70
Duurzaamheid Klasse I

Bron: Houtvademecum (11e herziene druk 2018)
Herkomst
Accoya hout is gemaakt van duurzaam geproduceerd, snelgroeiend radiata pine. Dit radiata pine komt met name uit Nieuw-Zeeland. Door het modificatieproces worden de eigenschappen van het hout zo aangepast dat het nauwelijks meer wordt aangetast door bacteriën, schimmels en insecten.

Uiterlijk
Het kernhout is lichtbruin tot rozebruin, het spinthout is crèmekleurig tot lichtgeel. Plantagehout bestaat door de snelle groei en omlooptijd vrijwel alleen uit spint.

Bewerking
Machinale bewerkingen beïnvloeden de unieke eigenschappen van accoya hout niet aangezien het tot in de kern gemodificeerd is en de behandeling niet uitloogbaar is. Accoya is relatief gemakkelijk te verwerken, vergelijkbaar met het verwerken van zachte houtsoorten. Er is geen speciaal gereedschap nodig voor bewerkingen als afkorten, schulpen, schaven, frezen of boren. Schuren voor afwerking is zelden nodig.

Toepassing
Accoya kan gebruikt worden voor vele toepassingen, denk aan beschoeiingen, damwanden, vlonderplanken en gordingen. Door het lage soortelijke gewicht is het ook uitstekend toe te passen voor geluidsschermen en gevelbekleding.

Technische eigenschappen
Vol. massa 510 kg/m³
Buigsterkte 39 N/mm²
Elasticiteitsmodulus Niet bekend
Druksterkte Niet bekend
Schuifsterkte Niet bekend
Janka hardheid ASTM D143, zijkant 4100 N, kopshout 6600 N
Sterkteklasse A1 C22, A2 C16
Duurzaamheid Klasse I

Bron: www.accoya.com
Foto's houtsoorten: houtdatabase.nl

Zoekt u hout met een specifieke eigenschap? Kunt u niet vinden wat u precies zoekt? Vraag het een van onze medewerkers, zij helpen u graag verder.